'Geen wonder, maar een medicijn'Werkt het wel? Komen de galstenen weer terug?

Een goede, medisch onderbouwde reden om liever een galblaas operatie te laten doen is dat galstenen terug kunnen komen. De volgende percentages zijn daarover bekend (zie ook doel van de site en richtlijnen):  

  • In 30 tot 60% van de gevallen lost Ursodeoxycholzuur galstenen volledig op
  • Bij 45% tot 70% van deze mensen blijven de galstenen weg na het stoppen met Ursodeoxycholzuur

Als de galblaas met galstenen er niet meer is, dan kunnen er dus geen galstenen meer van de galblaas in de galwegen komen. Zeker in de galwegen kunnen galstenen complicaties geven en daarom is het standaard behandelingsadvies bij galstenen voor de huisarts en specialist een galblaasoperatie. Dit advies staat in de: Richtlijnen. 

Alleen, er zijn ook gevallen bekend waarbij ook na de galblaas operatie nog galstenen in de galwegen komen zodat er weer gal problemen zijn. Daarop volgt dan een ERCP-behandeling waarbij de galstenen uit de galwegen worden verwijderd en een extra afvoersysteem voor de galstenen wordt gemaakt.

Dus, 100% garantie dat je van gal kolieken af bent is er niet. Er worden nou eenmaal galstenen aangemaakt, ook zonder galblaas. Het is dus ook niet zeker dat zonder galblaas alles weer gegeten kan worden, omdat de galblaasfunctie (opslag van gal tot het nodig is) verdwenen is. Verschillende spijzen kunnen na een gal operatie blijvend problemen geven. Naar ik begrijp is de samenstelling van het gal van galsteen patiënten zo, dat er kristallen en galstenen in kunnen ontstaan. Vaak blijkt dit een kwestie van aanleg of erfelijkheid. Vanwege deze reden heb ik ook besloten om Ursochol te blijven gebruiken zodat de galstenen weg blijven. Als ik er mee stop, dan komen de galstenen bij mij altijd meteen weer terug.

Toen mijn galstenen waren opgelost vroeg een MDL-specialist of ik dacht dat mijn galstenen definitef weg zouden blijven. Ik hoopte dat wel en vroeg hoe groot de kans is dat galstenen terugkomen als ik stop met het medicijn. Hij wist dit niet. Zelf heb ik het antwoord inmiddels dus wel gevonden.

Misschien is het zo dat specialisten wegens gebrek aan ervaring met het oplossen van galstenen de percentages niet weten en daarom vertellen dat de galstenen 'al heel snel' terugkomen.
Zij geven Ursodeoxycholzuur alleen aan patiënten die niet geopereerd kunnen worden bij wijze van laatste redmiddel, onafhankelijk van het soort galstenen dat zij hebben. Niet-cholesterol galstenen zullen dus gewoon blijven.

Persoonlijk vind ik 30% tot 60% slagingskans bij geïndiceerde patiënten, met weer 45% tot 70% kans op definitieve verlossing van galstenen geen echt slecht resultaat. Zowel de inspanning (Ursodeoxycholzuur slikken), de bijwerkingen (1 !!! tot 10% krijgt diarree), het risico (geen operatie, let op: wel algemeen galstenen risico!), als de kosten (zie kosten zorg) vind ik persoonlijk aanvaardbaar. 

Ik had al besloten geen operatie te willen en daarom was Ursochol een welkom medicijn om van de galstenen, met daarmee ook de kolieken en risico's, af te komen. Maar, beslis wel zelf. Wil je liever een galblaas operatie tegen de galstenen, dan moet je dat zeker doen! 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb