'Geen wonder, maar een medicijn'

 

Doel van deze website

Ik heb geen medische opleiding en geen commercieel of ander doel dan het vertellen dat er voor velen die galstenen hebben en geen operatie willen, er een medicinaal alternatief is voor de galblaas operatie. Dit is dus een informatieve site vanuit sociaal oogpunt.

Uit mijn ervaring blijkt dat de huisarts en specialist patiĆ«nten informeren dat er geen medicijn is dat galstenen kan oplossen, of dat het medicijn veel nare bijwerkingen heeft. Het zou bijvoorbeeld dezelfde stoffen bevatten als de Viagra-pil, wat ik inmiddels echt betwijfel.

Mijn cholesterol galstenen (ik had inmiddels een halve galblaas vol) waren snel opgelost met een medicijn uit ursodeoxycholzuur. Dit heeft volgens de bijsluiter geen bijwerkingen, behalve mogelijk diarree bij 1 tot 10% van de gebruikers. Het medicijn is volgens dezelfde bijsluiter o.a. bedoeld om cholesterol galstenen op te lossen en is dus voor deze werking geregistreerd en mag er voor worden voorgeschreven. Registratie kan vergeleken worden met een soort patent voor een bepaald product. Voordat een medicijn in Nederland kan worden geregistreerd is het eerst uitvoerig getest.

Uit het Farmacotherapeutisch Kompas dat de huisarts gebruikt (zie Richtlijnen) staat dat het medicijn uit ursodeoxycholzuur (bij een goede indicatiestelling) galstenen in 30-60% van de gevallen volledig oplost en na het staken van de therapie komt bij 30-55% de galstenen terug, meestal na drie tot vijf jaar. Dit is 'te weinig resultaat' en is daarmee een contra-indicatie gebruikt om het niet als medicijn tegen galstenen voor te schrijven en wordt er alleen doorverwezen voor operatie. Ik zelf ben ontzettend blij dat ik bij de 30-60% van de gevallen zit waarbij de galstenen oplossen. Ik had gelukkig cholesterol galstenen, die nu juist gevoelig zijn voor ursodeoxycholzuur.... maar dat soort heeft bijna iedereen. Helaas hoor ik niet tot de groep van 45 tot 70% waarbij de galstenen niet terug komen.

Mijn doel is dat het zo ver komt dat de huisarts en specialist, wanneer er naar wordt gevraagd, de patiĆ«nt informeert dat er een medicijn is om galstenen op te lossen. Prima om te waarschuwen dat de galstenen wel terug kunnen komen als het slikken van het medicijn wordt gestaakt en te zeggen dat dit niet de voorkeur heeft. Natuurlijk kunnen er zeker medische redenen (complicaties) zijn waardoor operatie de enige optie is. Maar, laat de reden tot contra-indicatie voor een medicijn dan alsjeblieft wel juist zijn en geen onbewezen en onvermelde bijwerkingen!  

Let wel, ik wil graag opbouwende contacten met de huisarts en specialist. Ik wil hen niet negatief bejegenen en hun reacties zijn dus meer dan van harte welkom (contact).