'Geen wonder, maar een medicijn'

 

Ursochol is niet te koop - gelukkig!

Geregistreerde medicijnen zijn niet vrij verkrijgbaar. Zou Ursochol 'zomaar te proberen zijn', dan kan je veel tijd nemen om galstenen op te laten lossen, terwijl dat mogelijk onverantwoord is vanwege eventuele complicaties van de galstenen. Er is in zo'n geval dan ook geen contact (meer) met de huisarts en dus geen medische controle.

Over het algemeen zal de huisarts de persoon zijn die het medicijn voorschrijft. Aangezien toch niet alle huisartsen op de hoogte zijn dat de meeste galstenen kunnen oplossen, is het voor de pati├źnt soms lastig om een recept te krijgen.

Inmiddels heb ik circa 700 huisartsen per mail (vrijblijvend) ge├»nformeerd over het oplossen van galstenen, waarop een behoorlijk aantal positieve reacties kwamen. Zowel dat Ursochol als middel tegen galstenen hen bekend, als onbekend was. Dank hiervoor!

Er zijn gelukkig meer dan genoeg huisartsen die niet negatief tegenover het oplossen van galstenen staan, in verschillende plaatsen in Nederland. Onderstaande kaart geeft een globaal overzicht. Klik op de kaart voor een vergroting en weergave van de plaatsen. 

Ondanks de goede wil van de huisartsen in deze plaatsen zal het waarschijnlijk niet mogelijk zijn om voor een 'second opinion' naar één van hen te gaan. Zij kunnen alleen patiënten die bij hen ingeschreven staan helpen en hebben meestal al een stop op het aannemen van nieuwe patiënten.

Mijn ervaring is dat het goed helpt om te praten over de behandelingsmogelijkheden als de patiënt goed geïnformeerd is over zijn/haar galstenen. Informatie zoals dat het medicijn niet obsolete is, het als bijwerking diarree heeft (bij 1-10%), er behoorlijke kans is dat de galstenen terugkomen, het alleen bij cholesterol (de kleine) galstenen werkt en welk soort galstenen iemand heeft vastgesteld kan worden met een röntgenfoto.

 

Bedenk zelf zeker van tevoren dat het eigen risico ook geldt voor dit medicijn.
Voor de gebruiker betekent dit dat het gehele jaarlijkse eigen risico hieraan opgaat!