Links galstenen en medicijnen 

Bij onderstaande links staan o.a. onderzoeksresultaten, adviezen over galstenen, gal, galblaas operatie, medicijnen uit Ursodeoxycholzuur, klachten door galstenen, kolieken galstenen, galstenen vergruizen (alleen Erasmus MC) en oplossen van galstenen met medicijnen.

https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/doelmatigheidsonderzoek/programmas/project-detail/doelmatigheidsonderzoek/scrutinizing-inefficient-use-of-cholecystectomy-a-randomized-trial-concerning-variation-in-practi/

Onderzoek naar doelmatigheid galblaasoperaties - januari 2013 tot eind 2018
Het UMC St Radboud, het AMC in Amsterdam en het Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg ontvangen subsidie om te onderzoeken in hoeverre galblaasoperaties doelmatig zijn bij patiënten met galstenen en buikklachten. Eén van de behandelopties voor patiënten met galstenen is een operatie, waarbij de galblaas wordt verwijderd. Uit eerdere studies blijkt dat ongeveer 30% van de patiënten na een galblaasverwijdering nog klachten heeft. Daarmee is ondoelmatige zorg verleend. Een betere indicatiestelling vooral bij patiënten zonder typische galsteenkolieken, zal het aantal nodeloze galblaasoperaties in Nederland verminderen en kosten besparen.

http://www.erasmusmc.nl/cs-patientenzorg/2419534/2419537/214086/2141654/0000157-01_12iESWLbijpancreas

ESWL is de afkorting van Extra Corporeal Shockwave Lithotripsy
Bij deze methode worden schckgolven buiten het lichaam opgewekt die kunnen worden gericht op de steen. Er worden door het vergruizen barstjes in de steen gemaakt. De steen valt hierdoor uit elkaar. Er wordt 3x vergruisd omdat het even duurt voordat de steen uit elkaar spat. Indicaties voor een ESWL: Galstenen en Pancreasstenen.

http://www.narcis.nl/research/RecordID/OND1298537/Language/nl

Samenvatting
Deze componenten zijn waarschijnlijk ook belangrijk bij het ontstaan van acute alvleesklierontsteking door de galstenen. Het hydrofiele gal zout ursodeoxycholzuur beschermt niet tegen galsteen kolieken en door de galstenen veroorzaakte complicaties bij patiënten die op wachtlijst staan voor een galblaas operatie.

http://www.mlds.nl/ziekten/85/galstenen/behandeling/

Behandeling
Galstenen die geen klachten veroorzaken, moeten niet worden behandeld. Meestal weten mensen niet dat ze galstenen hebben.


Maar wanneer de galstenen een bron zijn van pijn of bij een ontsteking van de galblaas, moeten ze zo snel mogelijk worden verwijderd. Daarvoor zijn er verschillende mogelijkheden. De arts bepaalt welke methode wenselijk is naargelang de omstandigheden:
* via een slangetje, de zogenaamde scoop, dat de arts via de maag en de darm inbrengt;
* met medicijnen die de galstenen oplossen


Wanneer deze mogelijkheden uitgesloten zijn, is een chirurgische ingreep noodzakelijk. Via een sleutelgatoperatie wordt de galblaas volledig verwijderd. Indien de arts uitsluitend de galstenen zou wegnemen, is de kans groot dat opnieuw galstenen worden gevormd. Het is perfect mogelijk om te leven zonder galblaas. De gal stroomt nog steeds van de lever naar de dunne darm zodat de spijsvertering niet in gevaar komt. In uitzonderlijke gevallen hebben mensen zonder galblaas wat ongemakken na een vetrijke maaltijd. Maar meestal is een dieet overbodig.

http://www.amc.nl/?pid=127&itemid=92&contentitemid=71&osadcampaign=Patientenfolders

Operatie
De beste methode om galsteen klachten te behandelen is een opera­tieve verwijdering van de galblaas inclusief alle galstenen (een cholecystectomie). Wanneer alleen de stenen worden verwijderd zal de galblaas niet genezen maar weer nieuwe galstenen gaan vormen. Daarom zijn methoden als het vergruizen van galstenen, of het oplossen met medicijnen, niet echt succesvol.

http://www.nu.nl/gezondheid/2139600/helft-houdt-klachten-galblaasoperatie.html

Helft houdt klachten na galblaas operatie
Mertens pleit voor nader onderzoek naar het effect van niet opereren bij patiënten uit de risicogroepen.